Overgangsklachten

Overgangsklachten

De overgang kan een vervelende periode zijn in uw leven. Uw lichaam verandert en uw hormoonhuishouding verandert. Omdat uw hormoonhuishouding verantwoordelijk is voor veel lichamelijke, maar ook psychische processen die zich in uw lichaam afspelen kunt u het gevoel hebben dat uw hele wezen verandert. Er kunnen momenten zijn waarop u ‘zichzelf niet meer herkent’. Zaken waarvoor u voorheen ‘uw hand niet omdraaide’ lijken bergen te worden, uw vermogen tot relativeren lijkt tot een minimum te zijn teruggebracht. U bent prikkelbaar, u heeft vaak geen geduld meer en u krijgt allerlei lichamelijke klachten.

Stuur mij gratis info

De hormoon
huishouding in de war

Wanneer er een onbalans in de hormoonhuishouding is ontstaan zal de overgangsperiode helaas altijd moeizamer en met meer klachten verlopen. Of u veel of weinig overgangsklachten heeft is sterk afhankelijk van het functioneren van uw hormoonhuishouding. Bij de meeste vrouwen die de overgangsleeftijd (45-55 jaar) hebben bereikt is er veel gebeurd in de hormoonhuishouding waardoor er disbalans is ontstaan. Dit kan veroorzaakt zijn door ontstekingen, langere perioden van stress, zwangerschappen of medicijngebruik. Bij ongeveer 80% van de vrouwen rond de 50 jaar is dit het geval en ongeveer 60% doet hier niets aan! De gedachtegang is ‘het hoort er nu eenmaal bij’, en dat is jammer want er is wel degelijk iets aan te doen, zonder dat het natuurlijke overgangsproces verstoord wordt.

Endocriene Regulatie Therapie als oplossing voor overgangsklachten

De Endocriene Regulatie Therapie heft namelijk de disbalans van de hormoonhuishouding in uw lichaam op en herstelt het natuurlijk evenwicht. Het reguleringssysteem van het lichaam wordt onmiddellijk in werking gesteld door de directe lokale werking op het celmembraan (dit is de toegangspoort tot iedere cel) van de endocriene cellen, waardoor de verschillende hormonale klieren en weefsels tijdens het proces van de overgang optimaal met elkaar gaan corresponderen. Afhankelijk van het moment dat u met de therapie begint kunnen hierdoor bestaande overgangsklachten effectief behandeld worden of zelfs voorkomen worden.

De achtergrond van de oorzaak

Tijdens de overgangsperiode is de voorraad eicellen opgebruikt waardoor er niet altijd meer een eisprong plaatsvindt. De cyclus kan onregelmatiger worden en vaak blijft de menstruatie ineens weg. Op dat moment maken de eierstokken geen oestrogenen meer aan. Omdat het lichaam deze hormonen toch nodig heeft voor bijvoorbeeld de opbouw van botten en weefsels en als bescherming tegen hart- en vaatziekten, neemt het vetweefsel de productie van oestrogeen over. Deze manier van productie van oestrogeen ligt echter beduidend lager en het kost tijd voordat het lichaam aan deze nieuwe situatie is gewend. Deze gewenning veroorzaakt vaak geestelijke en lichamelijke klachten.

Veel voorkomende klachten

Klachten die als gevolg hiervan kunnen optreden zijn o.a.: een onregelmatig optredende menstruatie, opvliegers, (nachtelijke) transpiratie, hoofdpijn of (verergering van) migraine, overgewicht, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, droge ogen, gewrichtsklachten, hartkloppingen, innerlijke onrust, prikkelbaarheid, slapeloosheid, neerslachtigheid en depressie, vergeetachtigheid, huidveroudering en botafbraak.

Wij zijn bekend uit